Go to: Langugae | Contents | Main menu | Header


Aktuálně Back to the news list

Změna definice kvalifikovaného investora od 1.6.2016

Od 1.6.2016 se tak dle výše uvedeného ustanovení ZISIF kvalifikovaným investorem může stát, osoba která učinila prohlášení o tom, že si je vědoma rizik spojených s investováním do tohoto fondu kvalifikovaných investorů a jejíž výše splaceného vkladu nebo splacené investice do tohoto fondu odpovídá částce alespoň:

  • 125 000 EUR, nebo

  • 1 000 000 Kč, jestliže administrátor tohoto fondu kvalifikovaných investorů, nebo jím pověřená osoba, písemně potvrdí, že se na základě informací získaných od investující osoby obdobně jako pří poskytování hlavní investiční služby uvedené v § 4 odst. 2 písm. d) nebo e) zákona o podnikání na kapitálovém trhu důvodně domnívá, že tato investice odpovídá finančnímu zázemí, investičním cílům a odborným znalostem a zkušenostem v oblasti investic investující osoby.

Nově tak kvalifikovaným investorem může být osoba, která investuje do FKI částku 1 000 000 Kč, podepíše prohlášení o akceptaci souvisejících rizik a jejíž investiční profil stanovený dle tzv. testu vhodnosti [§ 15h zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů] odpovídá investici do FKI.                                   

Dle důvodové zprávy k zákonu č. 148/2016 Sb., byla původní hranice 125 tis. EUR zvolena při přijímání ZISIF zejména s ohledem na lucemburskou úpravu, aktuálně je však vnímána jako neodpovídající českým poměrům a současně jako konkurenční nevýhoda, když např. v Polsku je hranice 40 tis. EUR, na Slovensku 50 tis. EUR a v nařízení ELTIF dokonce 10 tis. EUR. V zákoně č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování, který ZISIF nahradil, byla pro tyto investice stanovena hranice 1 mil. Kč. Z výše uvedených důvodů se znovu zavádí hranice 1 mil. Kč (cca 40 tis. EUR) při současné povinnosti administrátora tohoto fondu provést (nebo zajistit provedení) hodnocení vhodnosti investice pro investora (tzv. suitability test). Pro hranici 125 tis. EUR je zachován stávající stav, čili test vhodnosti se ani nadále nevyžaduje, což konvenuje i lucemburské či irské úpravě.

 V Praze, dne 30.5.2016

 COMPLY  F&L s.r.o.


Updates

———
Call us at +420 739 529 508
The form has not been sent. Please, check the fields marked red.
The form has been successfully sent.
———
———